NO to doczekaliscie sie - spojrzenie z Moskwy
NO to doczekaliscie sie - spojrzenie z Moskwy
Wstyd, nie wiem co sie dzialo w Polsce przez ostatnie 9 lat, ale udzialu polakow w tej WOJNIE nie rozumiem calkowicie. Po co bylo wysylac GROM i wstydliwie ukrywac to nawet od Polakow? Beda ofiary - napewno i kto za to odpowie?
Powiedzcie cos na ten temat - chetnie poczytam.
Co do amerykanow - nie mam prawa uzywac tu takich slow.
Dazenie do integracji z UE i lizanie tylka wszystkim kto jest zwiazany z $ to jest taka polityka Polski? Amerykosy juz przegrali ta wojne 11/09 i to co teraz sie dzieje to po prostu skutki ich dzialan przez ostatnie pare lat.
Clinton dazyl do ameryki demokratycznej - bush zrobil policyjna.
No nie jest zadziwiajace - glowie naj ... panstwa w jego gabinecie robia wiecie co - Monika - od tego sie zaczyna. A nastepca zostaje idiota oficjalnie kliniczny . W glowie sie jakos nie uklada to wszystko. Doczekamy sie - ze jezeli gwiazdonieci-pasiate uznaja tegoz walese za zwyrodnialca - zaczna "operacje po WPROWADZENIU demokracji" i w Gdansku.
Dazenie do integracji z UE i lizanie tylka wszystkim kto jest zwiazany z $ to jest taka polityka Polski? Amerykosy juz przegrali ta wojne 11/09 i to co teraz sie dzieje to po prostu skutki ich dzialan przez ostatnie pare lat.
Clinton dazyl do ameryki demokratycznej - bush zrobil policyjna.
No nie jest zadziwiajace - glowie naj ... panstwa w jego gabinecie robia wiecie co - Monika - od tego sie zaczyna. A nastepca zostaje idiota oficjalnie kliniczny . W glowie sie jakos nie uklada to wszystko. Doczekamy sie - ze jezeli gwiazdonieci-pasiate uznaja tegoz walese za zwyrodnialca - zaczna "operacje po WPROWADZENIU demokracji" i w Gdansku.
Putin sie wypowiedzial dosc ostro, ale moim zdaniem trafil w to co rosjanie i tak sadza. Nie wolno z powodu ze jestes silny i masz kase gwalcic prawo i inny narod. Deputaci jak zwykle robia z tego cyrk (bedziemy mieli wybory jesienia). Wojskowi - naberaja sie doswiadczen co do broni i taktyki. A propos - Irak walczy bronia zeszlego 100-cia we wszystkich sensach. C-75, OPL tez potrafia walic F116 a co mowic o C300
lub o rakietach SATANA - mnie uspokaja ze rosja napewno poradzi sobie z amerykanami nawet bez broni nuklearnej. Jezeli chodzi o czeczenow - pamietac nalezy ze czecznia jest subjektem federacji - jak u was wojewodstwo- i to sa nasze wewnetrzne sprawy . Chociaz osobiscie uwazam ze treba by bylo dawno to rozwiazac w jakis sposob. Kurdy zyja az w 4 panstwach (Irak, Iran, Afganistan, Turcja) I wszedzie z nimi walcza to jest problem nie do rozwiazania przemoca. Dla amerykosow to byl tylko powod. Ekonomika w stagnacji - UE naciera. Ropa strategicznie potrzebna usa zzera 30% swiatej energji.
lub o rakietach SATANA - mnie uspokaja ze rosja napewno poradzi sobie z amerykanami nawet bez broni nuklearnej. Jezeli chodzi o czeczenow - pamietac nalezy ze czecznia jest subjektem federacji - jak u was wojewodstwo- i to sa nasze wewnetrzne sprawy . Chociaz osobiscie uwazam ze treba by bylo dawno to rozwiazac w jakis sposob. Kurdy zyja az w 4 panstwach (Irak, Iran, Afganistan, Turcja) I wszedzie z nimi walcza to jest problem nie do rozwiazania przemoca. Dla amerykosow to byl tylko powod. Ekonomika w stagnacji - UE naciera. Ropa strategicznie potrzebna usa zzera 30% swiatej energji.
Nie musze, wierze, pytalem wyrazajac zdziwnienie, bo sie zdumialem, jak osoba z Moskwy tu trafila, ja tez trafilem przez przypadek.E-melia pisze:Putin sie wypowiedzial dosc ostro, ale moim zdaniem trafil w to co rosjanie i tak sadza. Nie wolno z powodu ze jestes silny i masz kase gwalcic prawo i inny narod.
U nas niestety politycy oficjalnie mowia cos zupelnie innego, to przykre. Na dodatek, Polacy biora bezposredni udzial w walkach, to juz skandal. Bez zgody Sejmu, opinia poubliczna tez jest w 70-80% przeciwko udziale w wojnie.
Deputaci jak zwykle robia z tego cyrk (bedziemy mieli wybory jesienia). Wojskowi - naberaja sie doswiadczen co do broni i taktyki. A propos - Irak walczy bronia zeszlego 100-cia we wszystkich sensach. C-75, OPL tez potrafia walic F116 a co mowic o C300
lub o rakietach SATANA
Co to za rakiety?
- mnie uspokaja ze rosja napewno poradzi sobie z amerykanami nawet bez broni nuklearnej.
Bron USA jest potwornie droga i przereklamowana, od dawna nie wierzę w jej cudowną skuteczność.
Jezeli chodzi o czeczenow - pamietac nalezy ze czecznia jest subjektem federacji - jak u was wojewodstwo- i to sa nasze wewnetrzne sprawy . Chociaz osobiscie uwazam ze treba by bylo dawno to rozwiazac w jakis sposob. Kurdy zyja az w 4 panstwach (Irak, Iran, Afganistan, Turcja) I wszedzie z nimi walcza to jest problem nie do rozwiazania przemoca. Dla amerykosow to byl tylko powod. Ekonomika w stagnacji - UE naciera. Ropa strategicznie potrzebna usa zzera 30% swiatej energji.
Ameryka wszystie zasoby świata zżera, nie tylko ropę. I jest coraz bardziej zachlanna, 5% ludnosci swiata zuzywa 25% zasobow, a chce jeszcze wiecej, to musi sie zle skonczyc.
Moderator mnie wywalił ale ja jestem
Ten sam obrońca praw człowieka i narodów -PUTIN morduje Czeczenów i poświęca własnych ludzi aby prawda o postępowaniu rosjan nie wychodziła na jaw. Stara metoda KGB no ale Putin miał się jeszcze gdzie uczyć
Czeczenia- wewnetrzna sprawa Rosji
ładnie to nazwałeś. My też w XIX wieku byliśmy wewnętrzną sprawą Rosji- województwem. My też byliśmy wewnętrzną sprawą ZSRR i Hitlera w II wojnie światowej. Mogli nas wymordować no ale sprwa wewnętrzna. Jak poczytasz trochę o Czeczenach to dowiesz się, że ta twoja Rosja podbijała te tereny siłą i jest w Czeczeni agresorem. I nie piszę o XX wieku. Coś niecoś do powiedzenia na ten temat mają też Litwini, Estończycy, Łotysze, Ukraińcy. Rosja z całą tą ludnością postępowała tak jak z Czeczenami - sprawy wewnętrzne.
UE naciera. HAHAHAHAHAHAH. Pewnie jeszcze powiesz, że na Amerykanów. Bo Francja i Niemcy to takie potęgi gospodarcze i militarne. Gdyby nie kasa z USA to kwiczeli by jak świnki (moderator- ty się masz nie denerwować). Gdyby nie wojska Amerykańskie w I, II wojnie światowej(ich łaskawa pomoc) to pewnie byśmy wszyscy gawarit pa ruski zdarowie Stalina.
Oczywiście że USA ma w tym interes aby przepędzić Sadama ale ... realiz i racjonalizm nakazuje nam stać tam gdzie się nam to opłaca. Irak jest winny nam sporo kasy ale wiara w to, że Sadam je odda jest jak dmuchanie przebitych baloników
Ten sam obrońca praw człowieka i narodów -PUTIN morduje Czeczenów i poświęca własnych ludzi aby prawda o postępowaniu rosjan nie wychodziła na jaw. Stara metoda KGB no ale Putin miał się jeszcze gdzie uczyć
Czeczenia- wewnetrzna sprawa Rosji
ładnie to nazwałeś. My też w XIX wieku byliśmy wewnętrzną sprawą Rosji- województwem. My też byliśmy wewnętrzną sprawą ZSRR i Hitlera w II wojnie światowej. Mogli nas wymordować no ale sprwa wewnętrzna. Jak poczytasz trochę o Czeczenach to dowiesz się, że ta twoja Rosja podbijała te tereny siłą i jest w Czeczeni agresorem. I nie piszę o XX wieku. Coś niecoś do powiedzenia na ten temat mają też Litwini, Estończycy, Łotysze, Ukraińcy. Rosja z całą tą ludnością postępowała tak jak z Czeczenami - sprawy wewnętrzne.
UE naciera. HAHAHAHAHAHAH. Pewnie jeszcze powiesz, że na Amerykanów. Bo Francja i Niemcy to takie potęgi gospodarcze i militarne. Gdyby nie kasa z USA to kwiczeli by jak świnki (moderator- ty się masz nie denerwować). Gdyby nie wojska Amerykańskie w I, II wojnie światowej(ich łaskawa pomoc) to pewnie byśmy wszyscy gawarit pa ruski zdarowie Stalina.
Oczywiście że USA ma w tym interes aby przepędzić Sadama ale ... realiz i racjonalizm nakazuje nam stać tam gdzie się nam to opłaca. Irak jest winny nam sporo kasy ale wiara w to, że Sadam je odda jest jak dmuchanie przebitych baloników
E-melia pisze:Putin sie wypowiedzial dosc ostro, ale moim zdaniem trafil w to co rosjanie i tak sadza. Nie wolno z powodu ze jestes silny i masz kase gwalcic prawo i inny narod.
Albo będziemy razem, albo...
dobre i złe narody
myślę PAS, że dzielisz świat na "dobre" i "złe" narody, na wrogów i przyjaciół. Ja chętniej zamiast oceniać ludzi oceniam zachowania, a zamiast narodów ich politykę. Mam przyjaciół Amerykanów co nie przeszkadza mi krytykować obecnej polityki Białego Domu. Mam sympatię do wielu Rosjan, choć wiem jakch zbrodni dopuścił się Stalin. Twoja wypowiedź natomiast, PAS, sprawia wrażenie jakbyś chciał powiedzieć Amerykanie pomogli Europie w II wojnie światowej, więc są dobrzy, więc ich obecna polityka też jest dobra. Takie myślenie to rozumowanie tendencjami, a nie analityczne.
Re: dobre i złe narody
Nie nie dzielezbyszek pisze:myślę PAS, że dzielisz świat na "dobre" i "złe" narody, na wrogów i przyjaciół. Ja chętniej zamiast oceniać ludzi oceniam zachowania, a zamiast narodów ich politykę. Mam przyjaciół Amerykanów co nie przeszkadza mi krytykować obecnej polityki Białego Domu. Mam sympatię do wielu Rosjan, choć wiem jakch zbrodni dopuścił się Stalin. Twoja wypowiedź natomiast, PAS, sprawia wrażenie jakbyś chciał powiedzieć Amerykanie pomogli Europie w II wojnie światowej, więc są dobrzy, więc ich obecna polityka też jest dobra. Takie myślenie to rozumowanie tendencjami, a nie analityczne.
Nie nie dziele świata na dobre i złe ale potrafię odróżniać te cechy i jeżeli przyrównasz Biały Dom i Kreml to wybacz - Po pierwsze samo porównywanie jest śmieszne o po drugie Kto jest tu tym bardziej złym jest sprawą oczywistą. Pisząc o barbarzyńskich władzach na Kremlu które pod w obronie pokoju mordują inne narodowości stwierdzając że jest to ich wewnętrzna sprawa ( lub też są to terroryści bo walczą o wolny kraj) nie miałem na myśli wszystkich mieszkańców Rosji. Swojej postawie dali oni przykład wypowiadając się na temat zajść w Moskiwie lub w sprawie Kurska gdzie bardzo krytycznie podchodzili do Putina. Nie powiedziałem, że Amerykanie pomagając Europie byli dobrzy i dlatego ich polityka jest dobra. Powiedziałem tylko że Gdyby nie Amerykanie to W Europie panował by nowy władca- Stalin. Amerykanie prowadzą politykę racjonalną związaną ze swoimi interesami ale przy tym mogą zrobić coś
dobrego. Walcząc o ropę walczą też z Bandytą Sadamem, który powinien odpowiedzieć za swoje zbrodnie. Nie kocham Buscha ale przyrównywanie go do Hitlera jest dziwaczne. To Sadam jest w tej wojnie Hitlerem. Natomiest szastanie słowami to specjalność Francji która zgrywa się na potęgę którą nie jest. Moje myślenie nie jest tendencyjne tylko racjonalne. Racjonalizm to opieranie się na faktach a nie na ideałach które w większości prowadzą tylko do jednego- do upadku
pozdrawiam
dobrego. Walcząc o ropę walczą też z Bandytą Sadamem, który powinien odpowiedzieć za swoje zbrodnie. Nie kocham Buscha ale przyrównywanie go do Hitlera jest dziwaczne. To Sadam jest w tej wojnie Hitlerem. Natomiest szastanie słowami to specjalność Francji która zgrywa się na potęgę którą nie jest. Moje myślenie nie jest tendencyjne tylko racjonalne. Racjonalizm to opieranie się na faktach a nie na ideałach które w większości prowadzą tylko do jednego- do upadku
pozdrawiam
TO: PAS
Co do opierania sie na faktach. Skad wiesz ze Francja sobie nie poradzi?
Chyba nie dlatego, ze tam mieszka tyle arabow, jak zreszta w niemczech. Co do historii - tez sie nie zgadzam faktycznie, polacy jako jedyni najezdcy w historii opanowali Moskwe i nawet poszli dalej, a jak to sie robilo w 17 stoleciu - mozemy sobie wyobrazic. W wypadku ludzkosci - nie ma pojecia ILE, jedna osoba albo tysiac, to jest zbrodnia. Nie probowalem usprawiedliwiac putina lub jakiegokolwiek przywodcy. Mowilem o wypowiedzi - byla bardziej stosowna niz sp Michnika.
Co do kurska - mam zone z tego samego miasta, skad wyruszil w ostatni rejs - mam swoja opinje na temat zachowania prezydenta - chociaz przynajmniej nie schowal sie na airforceNo1 - jak Krzaczek 11/09.
Tak sie zlozylo, ze na dobrowce podczas teraktu zginela corka mego kumpla z klasy - tez mam pelnie wrazen. Nie trzeba uogolniac i szukac terrorystow wszedzie. Tym bardziej usprawiedliwiac sie tym ze sie kiedys tam dostales w dupe. Recze ci pas ze ja ci nic zlego nie zycze - nawet jezeli twoj prapraprapradziadek zabil mojego, lub odwrotnie - nie mam poczucia odpowiedzialnosci za mego prapraprapradziadka. Morderstwa odbywaja sie teraz w tej chwili na naszych oczach i to jest wstretne.
Chyba nie dlatego, ze tam mieszka tyle arabow, jak zreszta w niemczech. Co do historii - tez sie nie zgadzam faktycznie, polacy jako jedyni najezdcy w historii opanowali Moskwe i nawet poszli dalej, a jak to sie robilo w 17 stoleciu - mozemy sobie wyobrazic. W wypadku ludzkosci - nie ma pojecia ILE, jedna osoba albo tysiac, to jest zbrodnia. Nie probowalem usprawiedliwiac putina lub jakiegokolwiek przywodcy. Mowilem o wypowiedzi - byla bardziej stosowna niz sp Michnika.
Co do kurska - mam zone z tego samego miasta, skad wyruszil w ostatni rejs - mam swoja opinje na temat zachowania prezydenta - chociaz przynajmniej nie schowal sie na airforceNo1 - jak Krzaczek 11/09.
Tak sie zlozylo, ze na dobrowce podczas teraktu zginela corka mego kumpla z klasy - tez mam pelnie wrazen. Nie trzeba uogolniac i szukac terrorystow wszedzie. Tym bardziej usprawiedliwiac sie tym ze sie kiedys tam dostales w dupe. Recze ci pas ze ja ci nic zlego nie zycze - nawet jezeli twoj prapraprapradziadek zabil mojego, lub odwrotnie - nie mam poczucia odpowiedzialnosci za mego prapraprapradziadka. Morderstwa odbywaja sie teraz w tej chwili na naszych oczach i to jest wstretne.
WOJNA W IRAKU.
Amerykanie (dalej >A): Mosimy rozbroic Irak! On zagraza calemu swiatu zlo zaczyna sie tam gdzie konczy sie Husejn.
Irak (dalej >I): A dlaczego wlasnie my?
>A: Dlatego ze macie bardzo duzo uzytecznej i smacznej ropy naftowej.
>I: I co?
>A: Nic! [szeptem] My tez chcemy. [glosno] A po co tworzycie zbrojenie armagedona?
>I: Nie mamy takiego uzbrojenia.
>A: Macie - wiemy na pewno!
>I: Mozecie sprawdzic.
>A: Po co? I tak wiemy ze macie.
Inspektorat ONZ (dalej >IONZ): Nooo.. wedlug prawa trzeba by bylo sprawdzic.
>I: Tak! Tak!
>A: No dobra szukajcie.
>IONZ: NIE MA!
>I: Wlasnie o tym mowilismy
>A: Lepej szukajcie.
>IONZ: Szukalismy - nie ma!
>A: Zle szukacie, bardzo zle - A TO CO?
>I: To jest zabytkowy, nielatajacy samolot z kartonu.
>A: Wiec tak i wpiszemy: macie niekonwencjonalna bron niewyobrazalnej mocy.
Swiatowa Opinia Publiczna (dalej >SOP): *** wojnie! *** wojnie! *** wojnie!
>A: Zamknijcie sie wreszcie!
>IONZ: Przeciez jezdilismy i nic nie znalezli.
>GI (Generalowie Amerykanscy):To znaczy juz czas przywalic im.
>I: Ale prawo miedzynarodowe...
>ONZ: Prawo jest ponad wszystkim.
>A: Do bani wasze prawo trzeba przywalic porzadnie. Rece nam swierzbia.
>SOP): *** wojnie! *** wojnie! *** wojnie!
>ONZ: Nie zgodzimy sie na to nigdy.
>A: [w rozdraznieniu] A kto was sie bedzie o to pytal?!
>I: Zginiemy za Husejna - onj est naszym Batmanem i Supermanem w jednym opakowaniu!
>A: No wlasnie i narod Iraku cierpi od jego silnej tyranii.
>I: My nie cierpimy!
>A: [jeszcze bardziej podnieceni] A was to sie w ogole o nic nie pytali!
>ONZ: Ta wojna nie przejdzie przez Rade Biezpieczenstwa.
>A: No i po co was po tym o to pytac? Po co wy w ogole jestesci potrzebni? Jaki w ogole sens ONZ?
>ONZ: No... jak to ... normy prawne miedzynarodowe...
>A: No to milczec! Yes Ser! Do tego jestesci nam potrzebni. Glosno i wyraznie!
>ONZ: ????
>A: No wystarczy! Milczec wszyszcy! Dajemy Irakowi ostatnia szanse. Sadam Husejn wyprowadza sie z kraju, organizujac przed tym rzad proamerykanski, ktory odda nam cala rope. Gwaranrujemy mu bezpieczenstwo a`la Miloszewic.
>I: A w czym pestka?
>A: Przeciez on i tak nie wyjedzie z kraju, to nie wazna i pestka.
>I: A dlaczego on musi wyjechac z kraju?
>A: Dlatego ... dlatego ze BARDZO sie chce przywalic komus w gebe!!! Juz wojsko podciagnelismy... wiecie jaki mamy budzet obronny... Nie mozemy bez wroga.
>I: Zgadzamy sie na rozbrojenie!!!
>A: A to juz ani razu, ani kogo nie obchodzi. Dlatego ze pozostalo wam ze 3 dni zycia.
>ONZ: Nie dobrze!!!
>A: Dobra ATAKUJEMY!!!!
>I: Za CO?
>A: Jedziemy ... macie show ...[wypuszczaja rakiety]
(miliony telewidzow gapia sie w ekran)
Rakiety amerykanskie: Kto sie nie schowal sam sobie winien!
>GI: No i po wszystkim. Rozwalilismy wszstko gdzie sie mogl schowac Husejn.
Husejn: Zara! Takie wojacy nie trafia w lotniskowiec ze 3 metrow! Jestem! Zywy! Popatrzcie!
>GI: [z powatpieniem] Cos nie podobny do siebie, przeciez zabilismy cie [Saddam skacze i pokazuje dule]
>GI: Niesprawiedliwie! Saddam nie gra wedlug regul wojennych! On nie siedzial w jednym miejscu!!! Poskarzymy sie do ONZ! [Saddam pokazuje dule jeszcze wyrazniej]
CDN to znaczy tego jest wiecej, ale...
Amerykanie (dalej >A): Mosimy rozbroic Irak! On zagraza calemu swiatu zlo zaczyna sie tam gdzie konczy sie Husejn.
Irak (dalej >I): A dlaczego wlasnie my?
>A: Dlatego ze macie bardzo duzo uzytecznej i smacznej ropy naftowej.
>I: I co?
>A: Nic! [szeptem] My tez chcemy. [glosno] A po co tworzycie zbrojenie armagedona?
>I: Nie mamy takiego uzbrojenia.
>A: Macie - wiemy na pewno!
>I: Mozecie sprawdzic.
>A: Po co? I tak wiemy ze macie.
Inspektorat ONZ (dalej >IONZ): Nooo.. wedlug prawa trzeba by bylo sprawdzic.
>I: Tak! Tak!
>A: No dobra szukajcie.
>IONZ: NIE MA!
>I: Wlasnie o tym mowilismy
>A: Lepej szukajcie.
>IONZ: Szukalismy - nie ma!
>A: Zle szukacie, bardzo zle - A TO CO?
>I: To jest zabytkowy, nielatajacy samolot z kartonu.
>A: Wiec tak i wpiszemy: macie niekonwencjonalna bron niewyobrazalnej mocy.
Swiatowa Opinia Publiczna (dalej >SOP): *** wojnie! *** wojnie! *** wojnie!
>A: Zamknijcie sie wreszcie!
>IONZ: Przeciez jezdilismy i nic nie znalezli.
>GI (Generalowie Amerykanscy):To znaczy juz czas przywalic im.
>I: Ale prawo miedzynarodowe...
>ONZ: Prawo jest ponad wszystkim.
>A: Do bani wasze prawo trzeba przywalic porzadnie. Rece nam swierzbia.
>SOP): *** wojnie! *** wojnie! *** wojnie!
>ONZ: Nie zgodzimy sie na to nigdy.
>A: [w rozdraznieniu] A kto was sie bedzie o to pytal?!
>I: Zginiemy za Husejna - onj est naszym Batmanem i Supermanem w jednym opakowaniu!
>A: No wlasnie i narod Iraku cierpi od jego silnej tyranii.
>I: My nie cierpimy!
>A: [jeszcze bardziej podnieceni] A was to sie w ogole o nic nie pytali!
>ONZ: Ta wojna nie przejdzie przez Rade Biezpieczenstwa.
>A: No i po co was po tym o to pytac? Po co wy w ogole jestesci potrzebni? Jaki w ogole sens ONZ?
>ONZ: No... jak to ... normy prawne miedzynarodowe...
>A: No to milczec! Yes Ser! Do tego jestesci nam potrzebni. Glosno i wyraznie!
>ONZ: ????
>A: No wystarczy! Milczec wszyszcy! Dajemy Irakowi ostatnia szanse. Sadam Husejn wyprowadza sie z kraju, organizujac przed tym rzad proamerykanski, ktory odda nam cala rope. Gwaranrujemy mu bezpieczenstwo a`la Miloszewic.
>I: A w czym pestka?
>A: Przeciez on i tak nie wyjedzie z kraju, to nie wazna i pestka.
>I: A dlaczego on musi wyjechac z kraju?
>A: Dlatego ... dlatego ze BARDZO sie chce przywalic komus w gebe!!! Juz wojsko podciagnelismy... wiecie jaki mamy budzet obronny... Nie mozemy bez wroga.
>I: Zgadzamy sie na rozbrojenie!!!
>A: A to juz ani razu, ani kogo nie obchodzi. Dlatego ze pozostalo wam ze 3 dni zycia.
>ONZ: Nie dobrze!!!
>A: Dobra ATAKUJEMY!!!!
>I: Za CO?
>A: Jedziemy ... macie show ...[wypuszczaja rakiety]
(miliony telewidzow gapia sie w ekran)
Rakiety amerykanskie: Kto sie nie schowal sam sobie winien!
>GI: No i po wszystkim. Rozwalilismy wszstko gdzie sie mogl schowac Husejn.
Husejn: Zara! Takie wojacy nie trafia w lotniskowiec ze 3 metrow! Jestem! Zywy! Popatrzcie!
>GI: [z powatpieniem] Cos nie podobny do siebie, przeciez zabilismy cie [Saddam skacze i pokazuje dule]
>GI: Niesprawiedliwie! Saddam nie gra wedlug regul wojennych! On nie siedzial w jednym miejscu!!! Poskarzymy sie do ONZ! [Saddam pokazuje dule jeszcze wyrazniej]
CDN to znaczy tego jest wiecej, ale...
Re: Dialog
chodzi pewno o to co pisał w tym wątku PAS 27 marca godz 2:51Boruta pisze:Daj linka, co to w ogole za tekst?
Nie, nie dziele ale nie mam też czarnych gogli na oczach. Zobacz na sprawę Kurska, zajścia w Moskwie(ilość poświęconych osób), sprawę Polaków w Kazachstanie, wypowiedzi lewicowych polityków i tzw. skrajnej prawicy(chociaż w tym przypadku jest to raczej skrajna lewica) w sprawie naszego wejścia do UE, sprawę Czeczenów (masowa zagłada), ginących w dziwacznych okolicznościach dziennikarzy no i jeszcze na tzw. wolność słowa w Putinowskim wydaniu. Są realia i są mity. Wybacz ale ty prezentujesz to drugie.zbyszek pisze:może jednak dzielisz ?PAS pisze:Nie, nie dziele świata na dobre i złe ale ... jeżeli przyrównasz Biały Dom i Kreml to wybacz - ... Kto jest tu tym bardziej złym jest sprawą oczywistą.
E-melia pisze:TO: PAS
Co do opierania sie na faktach. Skad wiesz ze Francja sobie nie poradzi?
A poradzi sobie? Już tak sobie radziła w I i II wojnie światowej. W obu przypadkach pomoc USA była niezbędna. A jak poradziła sobie z Hitlerem, to było widać w Monachium i w 1940 r - potęga na glinianych łapach poddała się wcześniej niż my. Ale dość historii. Dzisiej aby widzieć jak Francja, Niemcy i np. cała Europa poradzi sobie bez USA to trzba wiedzieć, że bez USA nie ma gospodarki we Francji, Niemczech i nie tylko. No oczywiście są na to metody. Można np sprzedawać broń w imię pokoju...wiesz o czym piszę.
Chyba nie dlatego, ze tam mieszka tyle arabow, jak zreszta w niemczech. Co do historii - tez sie nie zgadzam faktycznie, polacy jako jedyni najezdcy w historii opanowali Moskwe i nawet poszli dalej, a jak to sie robilo w 17 stoleciu - mozemy sobie wyobrazic.
Jak już piszesz o XVII wieku to napisz też o tym, że mordowanie się wzajemne kolejnych władców w Moskwie było czymś normalnym i przybycuie tam Żólkiewskiego było jak dopływ cywilizacji. Iwan IV Groźny, jego synowie, opriczna, Dymitr Samozwaniec itd. Jeżeli wspomniałeś o XVII wieku to pewnie wiesz o czym napisałem. A teraz popatrzmy ile razy Rosjanie wkraczali do Polski, ile podbili narodów, ilu wymordowali polaków, ukraińców itd. Może zaprzeczysz?
W wypadku ludzkosci - nie ma pojecia ILE, jedna osoba albo tysiac, to jest zbrodnia. Nie probowalem usprawiedliwiac putina lub jakiegokolwiek przywodcy. Mowilem o wypowiedzi - byla bardziej stosowna niz sp Michnika.
Tak sie zlozylo, ze na dobrowce podczas teraktu zginela corka mego kumpla z klasy - tez mam pelnie wrazen. Nie trzeba uogolniac i szukac terrorystow wszedzie. Tym bardziej usprawiedliwiac sie tym ze sie kiedys tam dostales w dupe. Recze ci pas ze ja ci nic zlego nie zycze - nawet jezeli twoj prapraprapradziadek zabil mojego, lub odwrotnie - nie mam poczucia odpowiedzialnosci za mego prapraprapradziadka.
Ja też ci nic złego nie życzę. Też ci ręcze. Ale wydażenia w moskwie nie są związane z pradziadkami tylko z obecną zagładą ludności Czeczeńskiej, która chwyta się wszystkiego czego się tylko da. Wspólczuję twojemu koledze, ale to nie Czeczeni tylko Rosjanie zamordowali mu corkę. Gdyby dano im spikj to nic by się nie działo. Ja w przeciwieństwie do ciebie miałem przyjemność rozmawiać z Czeczenami w Polsce.
Morderstwa odbywaja sie teraz w tej chwili na naszych oczach i to jest wstretne.
I tu się zgadzamy. Problem tkwi w putaniu kto jest mordercą. Dla mnie Putin w przypadku Czeczenów i Sadam w przypadku Kurdów
pozdrawiam