czy należy stłumić zamieszki, czy wycofać się

polski udział w konflikcie zbrojnym w Iraku

jakie siły prowadzą do zamieszek i wojny domowej w iraku ?

zamieszki wznieca ktoś, kto boi się demokratycznych procedur (procesu konstytucyjnego)
0
Brak głosów
atrioci chcą wyzwolić irak "własnymi rękoma" - właśnie tyle sądzę o patriotyźmie
0
Brak głosów
roznieca to ktoś z zewnątrz iraku
0
Brak głosów
komuś bardziej niż na pokoju i życiu irakijczyków zależy na porażce amerykanów - czyli jakaś ideologia
0
Brak głosów
ktoś chce zaznaczyć swoją siłę, której nie uda się potem zlekceważyć w demokrytycznym procesie i widzi możliwość wzrostu tej siły nawet za cenę krwi współobywateli
0
Brak głosów
wprowadzane przez amerykanów nie w pełni demokratyczne procedury są aż tak dużym zagrożenie dla wolności iraku
0
Brak głosów
ktoś boi się po prostu innej kultury. np. praw wyborczych dla kobiet, neutralnego religijnie państwa, itp.
0
Brak głosów
ktoś nagle potrzebuje zbytu technologi militarnej nawet za cenę kłopotów dla busha
0
Brak głosów
ktoś widzi w zamęcie większe szanse na własny udział w bogactwach iraku (ropa)
0
Brak głosów

Liczba głosów: 0

Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Kontakt:

czy należy stłumić zamieszki, czy wycofać się

Post autor: zbyszek »

któż z irakijczyków prowadząc zbrojne zamieszki chciałby zdobywając władzę tak usilnie zdążyć przed przekazaniem jej irakijczykom !?

argument, że irakijczycy chcą wcześniej niż przewidzieli to amerykanie działa dość słabo, bo 1. zamieszki opóźniają, a nie przyspieszają wycofanie się amerykanów, z czgo każdy zdrowo myślący irakijczyk zdaje sobie sprawę 2. kto zdrowy na umyśle odda życie za trzy tygodnie ? (władza miała być przekazana pod koniec miesiąca)

możliwe wytłumaczenia są jak w ankiecie. może ktoś z państwa ma inne wytłumaczenie ?

choć proszę się tym nie sugerować ja sam skłaniam się do pkt. siódmego (religijnie motywowane wstecznictwo) z minimalnym tylko udziałem innych. stąd moja odpowiedź na pytanie tego wątku: należy przede wszystkim ośmieszyć w iraku taką religiję podżegającą do zbrodni i przedstawić ją jako amoralną. to oczywiście bardzo trudne zadanie, bush nie będzie tego potrafił.
ODPOWIEDZ